0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
13. prosinca 2017.

Pomoć životinjama za vrijeme petarda

Piše Ana Zibar
Još nas samo 12 dana dijeli od Badnjaka kada počinje i upotreba pirotehničkih sredstava, koja ja nikako ne podržavam. Pirotehnička sredstva uništavaju čaroliju blagdana a za većinu ljudi, ali i životinja te predstavljaju veliki stres. Kako bi te dane olakšali svojim dragim kućnim ljubimcima u nastavku vam donosim nekoliko savjeta. Rijetko koja životinja je imuna […]

Još nas samo 12 dana dijeli od Badnjaka kada počinje i upotreba pirotehničkih sredstava, koja ja nikako ne podržavam. Pirotehnička sredstva uništavaju čaroliju blagdana a za većinu ljudi, ali i životinja te predstavljaju veliki stres. Kako bi te dane olakšali svojim dragim kućnim ljubimcima u nastavku vam donosim nekoliko savjeta.

uplasen-pas

Rijetko koja životinja je imuna na zvukove petardi jer eksplozije kod njih izazivaju strah, nervozu i paniku koje pak mogu prerasti u agresiju. Razlog tome je pseći sluh koji se razlikuje od čovjekovog. Životinje imaju osjetljivije čulo sluha zbog čega im prasak petarde zvuči iritantnije i glasnije.

Panične reakcije životinja uzrokuje i promjena uobičajenih zvukova jer takve intenzivne zvukove rijetko čuju. Pirotehnika im stvara veliki stres zbog čega ih je teško umiriti i vratiti u normalu.

Iz tog razloga je potrebno životinje navikavati na nagle zvukove, pucanje petardi i vatromet i uvrstiti to u sastavni dio socijalizacije od kada su štenad. Socijalizacija traje čitav život jer se ponašanje životinje mijenja, a i određeni strahovi se kod životinja mogu javljati iznenada. Zato trebate biti oprezni i spremni na sve situacije tijekom sazrijevanja životinje.

Nema jedinstvenog savjeta za riješavanje straha od petardi jer je svaka životinja jedinka za sebe zbog čega drugačije reagira i zbog čega joj je potreban individualan pristup.

Kako bi spriječili fobije i strahove ponekad će vam biti potrebna pomoć trenera koji se bavi ponašanjem životinja i njihovom socijalizacijom. Strahovi se mogu uspješno liječiti, ali ne mogu se izliječiti u kratkom vremenu. Proces navikavanja može biti dugotrajan i zahtijeva pažljivo planiranje, predanost vlasnika, sistematski pristup te ulaganje truda i vremena sa životinjom.

Osnovno je da vlasnik nauči prepoznavati simptome stresa kod svog ljubimca! Psi su primjerice pod stresom vrlo nemirni te se ne mogu smiriti zbog čega hodaju simo tamo, sline, dahću, oblizuju se, itd.

Ono što vlasnik treba napraviti je biti smiren jer njegovo ponašanje utječe na ponašanje psa. Neki psi mogu biti osjetljiviji na zvukove od drugih pasa, a to je zbog genetske predispozicije, loših iskustava ili neadekvatne socijalizacije. No bez obzira na to dok god je vlasnik staložen i pribran on predstavlja autoritet pred koji će nestati i najveći strah.

Za vrijeme blagdana izbjegavajte šetnje s psom u doba kada vani pucaju petarde jer se mnogi psi boje tih zvukova zbog čega se u panici mogu otrgnuti s povodca i pobjeći glavom bez obzira, što rezultira gubljenjem. Upravo zbog toga se sve više psa izgubi svake godine u ovo doba.

Zato u šetnje odlazite u ranim jutarnjim satima kada vladaju mir i tišina. Nikako psa nemojte ostavljati samog bez nadzora bez obzira da li je dvorište ograđeno ili je pas zavezan. Jer kada životinju uhvati panika može se otrgnuti s povodca i pobjeći, a može se i ugušiti petljanjem u lanac.

Vanjsku buku u domu pokušajte smanjiti na minimum, a to možete postići tako da spustite rolete i zatvorite prozore. U doba kada petarde pucaju intenzivno upalite televizor ili pojačajte muziku. Na taj način će se zvukovi izvana ćuti što manje, a pas će svoj sluh usredotočiti na manje stresne zvukove.

Ako je pas jako sklon stresu za vrijeme buke od petardi i vatrometa najbolje je da razgovarate sa veterinarom o mogućnostima sedacije. Sedativ je najbolje dati prije nego počne buka kako bi počeo djelovati na vrijeme. Nikako životinji nemojte davati sedative na svoju ruku!

Ukoliko se odlučite Novu godinu dočekati van svog doma i bez ljubimca obavezno ga ostavite u djelu doma u kojem je siguran, zatvorite sve prozore, spustite rolete i ostavite upaljen televizor ili radio kako bi se vanjska buka što manje čula. Isto tako uklonite sve predmete koje pas može uništiti ili srušiti jer kada je uplašen postaje destruktivan.

Foto: Fran_TheFeelGodBlog/PixaBay

One comment on “Pomoć životinjama za vrijeme petarda”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

24. kolovoza 2017.
1. studenoga 2011.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross