0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
4. svibnja 2018.

Pregled vida kod djece

Piše Ana Zibar
Kako bi se djetetov vid pravilno razvio neophodan je oftalmološki pregled i upravo zbog toga sam na taj isti pregled odvela svoju djecu kako bi bila mirna da je sve uredu. Oftalmološki pregled djeteta treba obaviti do 4. godine života jer intenzivan razvoj vida traje do šeste godine, a ako je vaše dijete starije, a […]

Kako bi se djetetov vid pravilno razvio neophodan je oftalmološki pregled i upravo zbog toga sam na taj isti pregled odvela svoju djecu kako bi bila mirna da je sve uredu.

Oftalmološki pregled djeteta treba obaviti do 4. godine života jer intenzivan razvoj vida traje do šeste godine, a ako je vaše dijete starije, a vi ga još uvijek niste odveli na pregled, ne brinite jer nikada nije kasno. Dok god se vid razvija poremećaji se moraju i mogu liječiti kako bi se omogućio daljnji normalan razvoj dječjeg vida i oka.

Prvi oftalmološki pregled

Kada se smetnje ne otkriju na vrijeme rezultati liječenja su lošiji i zato je na pregled dijete potrebno odvesti što prije. Pregled nije bolan i prilagođen je dobi djeteta, a u Klinici za oftalmologiju Svjetlost na koju smo se mi odlučili se za vrijeme pregleda koristi najmodernija oprema te pregled obavljaju subspecijalisti dječje oftalmologije koji kroz pregled djecu educiraju i zabavljaju.

Najčešće bolesti oka koje se moraju liječiti u dječjoj dobi su slabovidnost, titranje oka, strabizam i dječja mrena.

Trajanje dječjeg oftalmološkog pregleda

Oftalmološki pregled djeteta traje oko dva sata i obuhvaća testove za stereovid i strabizam, kompletan pregled stražnjeg i prednjeg segmenta oka, određivanje vidne oštrine na daljinu i blizinu, širenje zjenica i određivanje objektivne dioptrije.

Ovisno o dobi djeteta razlikuju se metode određivanja vidne oštrine, a kod malih beba se upotrebljavaju posebne kartice s uzorkom pomoću kojih se utvrđuje veličina uzorka koja pobuđuje bebinu pažnju, nakon čega se rezultat uspoređuje s tablicama propisanim za dob.

Oftalmološki pregled predškolske djece

Kod predškolske djece se upotrebljavaju sličice koje su napravljene po jednakim propisima kao i slova za odrasle, a za što bolji uvid u stanje oštrine vida je dijete potrebno ispitati kako prepoznaje sličice na daljinu i blizinu. Za djecu školske dobi se upotrebljavaju tablice slova iste kao i za odrasle.

Pregled za strabizam je isto tako važan dio pregleda djeteta, a služi za provjeru uredne pokretljivosti, položaja i suradnje između oba oka.

Što obuhvaća oftalmološki dječji pregled

Ovo je dio pregleda u kojem se utvrđuje vrsta strabizma, mjeri veličina strabizma, slabovidnost, ima li dijete urednu suradnju oka i titranje očiju.

Pomoću stereotestova se utvrđuje razvijenost stereovida, a kod djece koja imaju titranje oka se obavljaju dodatna mjerenja koja su potrebna.

Određivanje dioptrije kod djeteta

Sama procedura određivanja objektivne dioptrije kod djeteta je drugačija nego kod odraslih zbog prilagodljivosti dječjeg oka koje može s lakoćom prekriti i veću dioptriju.

Pa kako bi se ta prilagodba isključila potrebno je raširiti zjenice kapanjem u nekoliko navrata, a cijela procedura traje oko jedan sat.

Kapanje oči za vrijeme pregleda

Svakako se preporučuje prije samog pregleda kod kuće dijete pripremiti na pregled i kapanje oči jer nakon kapanje dijete mutnije vidi, pa da se dijete ne bi prepalo. Mutniji vid je moguć od nekoliko sati nakon kapanja, pa čak i cijeli dan.

Kada se zjenice u potpunosti rašire radi se objektivno određivanje dioptrije, a vrlo je važno određivanje moguće skrivene dioptrije ili nekog drugog poremećaja vida.

Određivanje oštrine vida

Za određivanje oštrine vida je potrebna suradnja djeteta, ali ako je dijete premalo svejedno se može odrediti objektivna dioptrija.

Kako bi se odredila objektivna dioptrija kod djeteta koristi se posebno prilagođen dječji refraktometar Plusoptix.

Detaljan pregled oka

Prednji dio oka se pregledava uz pomoć svjetiljke s mikroskopom kako bi se isključile eventualne anatomske nepravilnosti, znakovi upale i alergije. Pregled stražnjeg dijela oka se radi kako bi se detaljno mogao utvrditi izgled mrežnice.

Mi smo to sve obavili bez ikakvih problema i moja djeca su se na kraju na pregledu zabavljala za što je zaslužna doktorica Ivana Mravičić, njen pristup i stručnost.

Pripremite dijete

Svakako odvedite dijete na očni pregled što prije, a prije pregleda s djetetom pričajte kako bi u ordinaciju došlo smireno i pripremljeno.

Kako je izgledao naš pregled i zašto sam se odlučila za Kliniku Svjetlost pogledajte u videu 🙂

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

16. prosinca 2017.
28. kolovoza 2015.
4. svibnja 2014.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross